ÇOCUKLAR İÇİN NEFES.Nefes Eğitiminin Çocuklara Ne Gibi Faydaları Var?

Nefes Eğitiminin Çocuklara Ne Gibi Faydaları Var?
İnsan bedeni mükemmel diyebileceğimiz bir kusursuzluk da tasarlanmıştır. Anne karnından çıkıp, ciğerlerini ilk defa havayla dolduran bebek, dünya yaşamına ilk seslendiğinde, diyafram adalesini yüksek kapasiteyle kullanması sayesinde el kadar bedeniyle bütün hastaneyi çınlatacak kadar ses seviyesine ulaşır. Daha sonra yaşam boyunca yanlış kullanılma veya hiç kullanılmama yüzünden zayıflayan diyafram adalesi, yaratımın orijinal kusursuz yapısından uzaklaşır. Korku, endişe, rekabet dünyasında sol beyin kullanımı gerektiren bir eğitim sisteminin etkisiyle çocuk alt solunumndan üst solunuma geçer ve diyafram adalesi erginlikten sonra kullanılmama nedeni ile zayıflar. Nefes eğitimi çocuğun zamanla kaybettiği diyafram adalesi ve bozulan nefes alışverişlerini yeniden orijinal durumuna getirerek duygu, düşünce, bilinçaltı ve fizik bedenleri üzerinde iyileşmeler sağlar.  
Çalışma neler içeriyor?
Nefes teknikleri, çocuklara erken yaşta öğretildiği ve düzenli bir şekilde yaptırıldığı zaman çok şey kazandırır. Çocuklar daha sakin olmayı, dengeyi, uyumu, huzuru, kendilerini tanıyıp, kendilerine  güvenmeyi öğrenirler. Nefes Çalışmaları çeşitli zihinsel ve fiziksel rahatsızlıklara karşı önleyici bir faktör oluşturur. Nefesle çalışmanın en önemli özelliği eğlenceli olmasıdır. Çocuklar balon şişirme, suya üfleyerek köpük çıkarma, cam buğulandırma, birbirlerine üfleyerek rüzgar yapma, nefes tutma gibi bir çok oyunlar oynayıp, şarkılar söylerken çok eğlenirler. Arkadaşlarıyla ortak şeyler paylaşarak sadece koşulsuz sevgi hissettikleri bir Nefes eğitimi çocuklar için çok yararlıdır.
Hangi yaş grubundaki çocuklarla nefes çalışılır? Başlamak için uygun yaş kaçtır?
4 yaşından itibaren her yaş grubuna Nefes eğitimi verilebilir.  6-7 yaş, bedensel ve zihinsel olarak Nefes Teknikleri ile ilgilenmesi için idealdir. Çocuğa Nefesi ile ilgili farkındalık ne kadar erken başlatılırsa o kadar iyi olur.
Aileler en çok hangi nedenle çocuklarına Nefes eğitimi aldırıyor?
Aileler daha çok Çocuklarının hiperaktive, kekemelik, dikkat dağınıklığı, motivasyon eksikliği, öğrenme zorluğu, imtihan heyecanı gibi sorunları çözmek, okul ve aile ortamında sosyal başarı, yaşamla uyum ve denge sağlatmak için çocuklarına nefes eğitimi aldırıyorlar.
Çocuklar için uyarlanan nefes çalışmasında özel araçlara ihtiyaç var mı?
Hayır, Kullanılan araçlar genellikle çocukların oynadıkları şişeden su içilen pipet, ayna veya balonlar gibi oyuncaklardır. Yerde sırt üstü yatmaları gerektiğinde yere serilen matlar, derin gevşeme için gözlerinin kapalı olması gerektiğinde de kumaş göz bantları kullanılıyor.
Nefes Eğitiminin çocuğun yaşamına katkısı nedir?
Nefes Eğitiminin çocuğun yaşamına katkısı inanılmaz ölçüdedir. Nefesini kontrol etmeyi başaran çocuk belli konu üzerine ilgi oluşturabilmeyi ve dikkatini yoğunlaştırabilmeyi öğreniyor. Olaylar karşısında daha olgun hareket edebiliyor, sessizlik ve sakinliğini koruyabiliyor. Yaşamı tanımlarken doğru rehberlik alıyor. Bu da potansiyellerini ortaya çıkararak hayat amacının belirlenmesine yardımcı oluyor. Daha kolay öğrenme, yeniliklere açık olma, olumlu düşünce, yaşamı tanıma ve dengeleme açısından faydalı.
Çocuklarda Nefes çalışmaları nasıl gerçekleştiriliyor?
Çocuklarda Nefes çalışmaları genellikle 5 bölümden oluşuyor. İlk bölümde bölümde çocuğun anlayacağı şekilde nefes Nefesi doğru kullanmanın yararları anlatılıyor. İkinci bölümde bir olay anlatılarak nefes hikaye ediliyor. Üçüncü bölümde nefes çalışmaları ikili ve toplu olarak oyunların içine serpiştirilerek kurgulanıyor. Dördüncü bölümde sırt üstü yatıp gözler kapattırılarak bir nefes meditasyonu ile topraklama ve hayal gücünü geliştirme amaçlanıyor. Son bölümde beraber şarkılar söyleterek nefes kullanımını en güzel hale getirmek amaçlanıyor.
Hiperaktif ve uyumsuzluk sorunu yaşayan çocuklarda nefes çalışmaları işe yarıyor mu?
Evet, işe yarıyor. Topluma uyum ve adaptasyon sorunu yaşayan, kendini değersiz ve yetersiz hisseden özellikle kekeme çocuklar üzerinde çok etkin fayda sağlıyor. Sabırsızlıkları, devamlı hareket halinde olmaları ve gereksiz heyecanları yüksek oranda iyileştiriliyor.
Çocuklar ne sıklıkta Nefes çalışmaları yapmalı?
Başlangıç için haftada 1 ya da 2 kez yeterli olabilir. Yaş grubuna bağlı olarak 15-20 dakikadan başlayarak daha uzun süreli çalışmalara geçilebilir. Bir süre sonra nefesin devamlılık kazanması ve çocuğun kontrol edilmediği zamanlarda da doğru nefes almaya devam etmesi amaçlanır.
Nefes çalışmaları nerelerde yapılabilir?
Küçük çocuklar için en uygun yer çocuk yuvaları, kulüpleri ve okullar daha uygun olmakla beraber, Nefes çalışmaları uygun olan her yerde yapılabilir. Okullarda yapılan çalışmalarda ders öncesi ilgi ve dikkat yoğunluğu oluşturması açısından çok yararlı oluyor. Evde yapacakları çalışmalarda ebeveynlerin eşliğinde ve onlarla birlikte yapılması birçok açıdan daha uygundur. Anne babaların çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeleri içinde uygun bir ortam oluşturur.
Sizin çocuklarla yaptığınız nefes çalışmaları var mı?
Evet, var. Maltepe Nefes Okulumuzda birbirine yakın yaş grubunda olan çocuklarla çalışmalar yapılıyor. Bu anlamda 3 farklı grup oluşuyor. Nefes Eğitmenlerimiz 3-6 arası 7-10 yaş arası ve 11- 16 yaş arası çocuklarla farklı çalışmalar yapıyorlar. İsterlerse anne babalarda çalışmalara katılabiliyorlar.
Mustafa Kartal.

Yorumlar