Bir kurbağayı kaynar su dolusu bir kazanın içine attığımızda ne olur dersiniz?



Tabii ki kurbağa can havliyle kazandan dışarıya sıçrayacaktır. Acı verici bir deneyim ve belki birkaç yanığın ardından, muhtemelen yaşamına kaldığı yerden devam edecektir. Peki, bir kurbağa soğuk veya ılık su ile dolu bir kazanın içine atıldığında ve su yavaş, yavaş ısıtıldığında neler olur dersiniz?

Bu sefer kurbağa yaklaşan tehlikeden habersiz, kazanın içerisinde kalmaya devam eder. Gittikçe artan su sıcaklığı kurbağayı daha da sersemletir, Yerinden kıpırdayabilecek hali kalmayana ve haşlanarak kurbağa çorbası olur. İşte bu durum aslında diyafram adalesini kullanmayı unutarak üst solunuma geçen insanın da yaşam öyküsüdür.

Yıllarca hiçbir şikâyeti önemsemeden nefesini yanlış kullanarak yaşamını sürdüren birinin bir gün aniden sesini, nefesini, sağılığını ve sahip olduğu her şeyi tamamen kaybetmesi sonuçları gecikmeli olarak ortaya çıkan değişim süreçlerine kayıtsız kalmaya basit bir örnektir. İçerisinde bulundukları durum sağlık, ekonomik durum, sosyal çevre, kariyer, v.s. değerler üzerinden zaman içerisinde yavaş, yavaş değişime uğrar. Bu değişimin belirtileri veya sonuçları ise adım adım, basamak basamak ve bazen de gecikmeli olarak yaşanır.

Değişim süreçleri yavaş ve gecikmelerle yaşandığından birçok insan, yaşam koşullarındaki olumlu veya olumsuz yöndeki hassas fakat ivmesel değişimlere zamanında gereken tepkiyi veremez. Yetersiz nefes alış verişleri sonucunda yavaş yavaş fakat istikrarlı bir şekilde bütün bedenlerini arızalandırılan kişi, bir anda su kaynamaya başladığında kazanın dışına çıkabilecek gücü kendisinde bulamaz.

Gittikçe kendinizi daha hareketsiz, kilo almaya başlamış, nefes almada zorluklar çeken, horlama, apne ve uyku sorunları yaşayan, sık aralarla rahatsızlanmaya başlamış ve güçsüz olarak buluyorsanız; yavaş yavaş ısınmaya başlayan bir kazanda pişmeye başladığınızı düşünebilirsiniz. Geri dönülmez noktaya gelmeden önce nefes alışverişlerinizi düzeltmenizi, diyaframınızı tekrar kazanarak bütünsel nefese geri dönmenizi akıl, duygu ve zihin beden sağlığınızı yeniden yapılandırarak yaşamı hızla tüketmenizin önüne geçmenizi öneririm.,,,,,,,


 

Yorumlar